Könyvajánló

JAM sze, 03/23/2011 - 17:24

Könyvajánló

Habos kávé és dzsemmes süti mellé

Kedves édesszájú barátaink!

Ismét egy könyvajánlóba cseppentenénk Titeket, mint fahéjat a könnyű narancslekvár tetejére. Második alkalommal is két könyvet ajánlunk számotokra. Az egyik alkotás a HR jövője címmel büszkélkedikMike Losey, Dave Ulrich és Sue Meisinger koprodukciójában. A könyv írói mindannyian tapasztalt vezetők, gyakorlottak az emberi erőforrás világában és együttesen kutatják, prognosztizálják a szakma várható változásait, megújuló vagy éppen megjelenő feladatait. Számomra lebilincselő alkotás, sok területet újraértelmezett és sok esetben teljesen újszerű elgondolkodtató ötleteket, távlatokat nyitott meg előttem.

Rendkívül érdekes, ahogyan a szerzők egyenként mesélnek tapasztalataikról, amelyeket mindi multi- mind pedig kisebb szervezetek – sok esetben HR vezetőikként – gyakorlatairól, erőforrás gazdálkodási módszereikről, megvalósított tematikáikról számolnak be.

A sok újító megközelítés között számomra kiemelkedő volt a munkavállalói energia szervezeten belül tartása. A fejezet itt leginkább arra tér ki, hogy sok esetben a munkavállalók „csak” bemennek és 50-60%-os erőbedobással elvégzik a napi rutint, esetleg valamiféle projektmunkában is szerepet vállalnak. Ettől a teljeseítményük jó és amit megkövetel a munkáltató azt minőségben határidőre le is teszik az asztalra, de mindeközben arra koncentrálnak, hogy „mikor lesz már péntek”. Ez sajnos sokak számára ismerős jelenség. Itt ragadja meg a lényeget a szerző, hogy mikén fordítsa a munkavállaló energiáját befelé és érje el, hogy sokkal motiváltabban, örömteli lelkesedéssel végezze munkáját, jól érezze magát a bőrében, hogy az egész egység részeként bizony Ő is hozzájárul az eredményhez, vállalati célhoz. Japán cégeknél jellemző az élethosszig tartó elkötelezettség, ahol a munkavállaló fiatalon belép és elkötelezi magát a nyugdíjig, fejlődni, haladni kíván és mindezt ugyanazon cégnél, úgy, hogy folyamatosan azt tartja szem előtt, hogy ez egy kölcsönös kapcsolat a céggel, neki szüksége van a vállalatra és ott végzett tevékenységére és a vállalat pedig számít és számítani is akar rá. Ez a kölcsönösség amitől az energia bent marad a cégnél és éri el, akár a piacvezető pozíciót. Erre most sok példát tudnék felsorolni, de szerintem mindenki ismeri a legnagyobb ilyen jellegű cégeket akár az autóipart vagy a szórakoztató elektronikát, robot technikát említve.

Úgy gondolom a jövőben a munkáltatók igyekezni fognak megtartani azon munkaerőt, akikben a fejlődést lehet látni és igyekeznek azokat fejleszteni, megtartani a vállalatnak.  A kötet teljese egészében újító ötletekkel és gyakorlati tapasztalatokról szól, igazából kevés a hely ebben a dzsemes üvegben, hogy mindent részletesen el tudjak mesélni.  Amennyiben pontoznánk az ajánlási szintet, ez bizony a legjobban ajánlott kategóriába kerülne, amolyan igazi baracklekvár, aki nem kóstolta nem tudja milyen a tuti. J

A másik szerzemény amit ajánlunk egy kicsit nehezebb olvasmány, amely az erőforrás gazdálkodásnak már mélyebb – vagy már az üveg aljára – bugyraiba mutat.  A Humán controling számítások című alkotás Ambrus Tibor-Lengyel László szerzőpáros tollából.

A könyv egy cég bemutatásán keresztül vezeti végig az olvasót a stratégiától, egészen a controling feladatok és azok megoldásáig. Részletesen és számszerűsítve mutatja be a szükséges lépéseket a megoldáshoz, javaslatok téve a különböző lehetőségekre is.

Számomra az egyik legérdekesebb feladat a GAP-elemzés a készletezési folyamat koordinációjának javítására irányuló volt, ahol a bemutatott cég árbevétel csökkenésének következtében, a készletek felhalmozódnak, raktározási költségeik megnőnek, a likvidítás pedig csökken. A feladatot nem szeretném részletesen leírni és egyben elemezni sem, mert erre ez a felület roppant csekély lenne, pusztán ízelítőként szerettem volna megemlíteni, hogy a humán controllingon túlmenően, egy sokkal részletesebben betekintést nyújtó alkotás ez a controlling világába és azon keresztül vezet át minket a humán controlling területére.

A humán controlinggal foglalkozó szakembereknek ajánlom elsősorban, mert valóban nem egy könnyű olvasmány, azonban nagyon részletes és jól ábrázolja a terület feladatait.

Reméljük az alkotások elnyerik tetszéseteket, ahogyan a miénket is. Várjuk véleményeiteket.

Üdvözlettel,

JAM Team