Ascon, Változás, Alapítás

JAM v, 02/06/2011 - 00:02

"Amikor a változás szelei fújnak, a kétkedők falakat
húznak föl, az optimisták pedig vitorlákat"

ASCON Consulting - Nyitó rendezvény

Egy január végi péntek estén a MOMENTÁN Társulat Kreatív Töltőállomása felé vettem az irányt. A mínusz 6 fok és a fáradtság sem szegte kedvem, hiszen olyan szavakkal csigázták fel az érdeklődésemet, mint a változásmenedzsment, ASCON, szervezetfejlesztés, kreativitás és persze Momentán és az interaktív improvizációs színház

Az ASCON  jelszava: "Amikor a változás szelei fújnak, a kétkedők falakat húznak föl, az optimisták pedig vitorlákat." Ők öten: Szabó Zsófia, Ilosvai Péter, Máté Barbara, Szilvási István és Endrei-Kiss Judit, professzionális szinten azonosítják be, hogy az adott szervezetnek milyen változásokra van szüksége és segítik ügyfeleiket a változások megvalósításában. Mindez olyan egyszerűen és logikusan hangzik, de ha most minden kedves olvasó a szívére teszi a kezét és felidézi a legutóbbi változást, amit akár "csak" átélve akár bevezetésért felelős személyként megélt, akkor máris jobban átérzi, mi az ASCON hivatása.

Szilvási Istvánt idézve a változás "lehet váratlan, tervezett, rémisztő, lelkesítő". Jómagam a legtöbb esetben a váratlan, a rémisztő és a lelkesítő kategóriákkal találkozom. Az sem ritka, hogy ezek egyszerre jelzik az adott változást. Külön tetszett, hogy ez este folyamán egyszer sem kaptunk "száraz cégismertetőt". A MOMENTÁN estjét egy rövid és kifejezetten személyes hangvételű bemutatkozás előzte meg, az előadás végeztével pedig a menü ismertetőjével örvendeztették meg a résztvevőket a szervezők. A menü megalkotója Horváth Kati gasztroblogger volt.

Ehhez a témakörhöz a MOMENTÁN társulatot választani különösen szép párhuzam volt. Az ő játékuk a folyamatos változásról, a váratlan helyzetekről és a kreativitásról szól. A 10 főből álló társulat 2000-ben alakult és azóta több mit 500 alkalommal léptek színpadra. Tavaly októberben nyitották meg Kreatív Töltőállomásukat az Ó utcában, ami lassan a felszabadultság, a kreativitás és a játék jelképévé válik. 

Számomra az est hangulata, a bemutatkozás közvetlensége, az előadást követő kötetlen beszélgetések és a búcsúajándékként kapott könyv sokkal többet mondott el az ASCON-ról, mintha egy 78 oldalból álló prezentációt néztem volna végig a csapatról. Az említett könyv a Nyerni születtünk címet viseli és a témáján kívül még egy ponton  kapcsolódik az ASON-hoz, a könyv szakmai lektora ugyanis Szabó Zsófia volt.

Nos, Ti hogy álltok a kreativtással?
És mi volt az elmúlt év legnagyobb változása?

JAM Team