Döntéshozók fóruma

JAM szo, 02/05/2011 - 23:55

Döntéshozók Fóruma Konferencia

DEVISE Hungary, RSM DTM Hungary 

Január 25-én került sor a „Hogyan dönt a döntéshozó?” című kutatás eredményeinek ismertetésre és feldolgozására a Döntéshozók fóruma konferencián.
Közel 450 vezető töltötte ki a felmérést, a számok rengetegében már itt érdemes megállnunk egy pillanatra. A vezetők leterheltségét és a magyar felmérések kitöltési arányait figyelembe véve ez egy kiemelkedően szép szám. A válaszadók 42%-a női vezető, 58%-a férfi. Talán itt húzódik az a határ, ameddig a számok még mindenki számára ugyanazt jelentik. Innentől kezdve a százalékok és arányok értelmezésében igen nagyok a különbségek, ezt a konferencia óta megjelent cikkek és összefoglalók sokfélesége is mutatja. Mindez persze nem baj, sőt... hiszen a fejlődés útja az, ha a különböző álláspontokat ismerhetünk meg, vitázhatunk és idővel közelíthetünk az megoldás felé.

A következő szám a 85%, a kitöltők ekkora százalékban vallották, hogy nem hatnak érzelmeik a döntéseikre. Itt sem érdemes hitvitába kezdeni és szembeállítani azokat az elméleteke, amelyek szerint minden döntésünk érzelmi alapon dől el. Az én őszinte és cseppet nem reprezentatív felmérésen alapuló véleményem az, hogy a vezetők egyszerűen nem gondolhatnak mást, hiszen a logikus és professzionális hozzáállást várja el tőlük a gazdasági élet minden szereplője. 

A vezetők mindössze 2,4%-a nyilatkozott úgy, hogy már nincs olyan terület, ahol fejlődnie kellene, emelte ki Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója. A döntő többség ennél jóval kritikusabban szemléli önmagát. Ezt a témát szinte minden kerekasztal-beszélgetés során érintették a résztvevők, szintén az említett kritikus szemmel. Szabó György, a Sanoma Budapest vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy elégedetlen a magyar vezetőkkel, Vityi Péter a NESS Hungary ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy az érzelmi intelligencia, a viselkedésit és gondolkodást irányító mozgatórugók ismerete egy vezető számára alapvető tudás kell, hogy legyen.

A kutatás fontos kérdése volt az is, hogy milyen forrásból szerzi információit a vezető és kiket von be a döntés előtt a dilemmájába. Talán nem meglepő, hogy az írott sajtó szerepe egyre kisebb. Ezzel kapcsolatban az én személyes aggályom "csupán" annyi, hogy mi az az elv, ami alapján a vezető szűri az információkat, hiszen az írott sajtóval ellentétben az online média esetében sokkal kisebb a kontroll. Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, ehhez a témához kapcsolódóan a véleményvezérek szerepéről beszélt és gazdasági válsághoz kapcsolódó események során vezette végig a hallgatóságot. Felhívta a figyelme arra, hogy a vezetők - mint mindenki más  hajlamosak a várakozásaiknak megfelelő információkra kiemelten figyelni és az annak ellentmondó híreket kisebb súllyal figyelembe venni.

A program még sok izgalmas témát tartogatott még, a Biblia és a menedzsment kapcsolatáról, a női és férfi vezetők közti különbségekről, a napot pedig a média szereplői zárták.   

Összességében a konferencia izgalmas és mozgalmas napot jelentett annak a 150 vezetőnek, aki személyesen kísérte végig az eredmények ismertetését a Hilton Budapest Báltermében. A kutatás további eredményeit é részletes tanulmányait a szervezők folyamatosan publikálni fogják, érdemes figyelemmel kísérni.

A kérdés persze most is felmerül, a Ti döntéseiteket mi befolyásolja?

JAM Team