Generációk a munkahelyen

JAM h, 05/14/2012 - 00:14

X, Y vagy Z?
- Avagy generációk a munkahelyen

Te is észrevetted már, hogy más-más generációba tartozó kollégáiddal más-más módon dolgozol együtt, más módon kommunikálsz és megint más módon vagytok hatékonyak? Sokszor hallod az egyes generációk betűjeleit és próbálod összekötni az élményeidet és betűjeleket? Persze az előítéletektől mindenkit óvunk, ugyanakkor a generációk jellemzőinek ismerete sokat adhat hozzá munkánkhoz. Nézzük a részleteket:

Z-generáció

1996 után születetett. Megérkezett a digitális generáció, aki egy különleges, varázsos világban mozog, ahol a technológia a legtöbb esetben már nem szab határt az elképzeléseinek, öteteinek.

Az eddigi generációk közül a legtöbb időt tölti az oktatási rendszerben és a legkisebb létszámú generációba született. Hozzászokott, hogy...

az online világ folyamatosan körülveszi. Az internet nem csupán az asztali gépén áll rendelkezésére, számára természetes a villamoson híreket olvasni vagy fotókat megosztani azonnal bárhol is legyen. Az ingerekben gazdag környezethez szokott, ennek kapcsán előfordulhat, hogy a felületes és a megosztott figyelem jellemzi.

Izgalmas kérdés, hogy milyen lesz, amikor a munkaerő piacra lép? Biztosan nem izgatja, a megszokott gyakorlatok folytatása. Innovatív, kreatív lehetőségeket keres. Számára már természetes, hogy a munkaideje és a munkavégzés helye rugalmas. Alapvető érték számára a munka-magánélet egyensúlya és a jókedv. A formailtásokat nem kedveli, praktikus szemlélet jellemzi őket.

Y-generáció

1980-1995 között született. Digitális kultúra veszi körül, melynek kapcsán jellemző élethelyzete a fordított szocializáció, hiszen sok témában - gondoljunk csak az internetre vagy a mobil eszközökre - ő tanítja szüleit, nagyszüleit.

Ez egy nagyon érdekes helyzet, az előző generációk esetében a tudás áramlása egyértelmű volt, a szülők, nagyszülők tanították a gyermeket.

A generáció jellemzője a tudatos önérvényesítés, ennek jegyében öntudatos munkavállaló és öntudatos érdekvédő. Bátran száll szembe a szabályokkal, ha nem érti az okát, nem látja értelmét az adott rendelkezésnek. Fontos számára a munka és a magánélet egyensúlya, szabadideje érték számára. Kollégái és önmaga megítélésében a hangsúlyt a személyes értékekre helyezi a korral szemben.

Jellemzően több nyelvet beszél és az ország határai nem kötik. Nem mindent tud fejből, de tudja hol keresse. Különösebb érzelmi trauma nélkül vált munkahelyet, amennyiben úgy ítéli meg, hogy nem megfelelő számára az aktuális munkáltató.

Keresi a lehetőségeket, bevethető tudás elsajátítására törekszik és a gyors előrehaladást igényli.

X-generáció

1965-1979 között született. Az átmeneti nemzedék tagja, aki jellemzően fiatal korában találkozott a digitális kultúrával. Hozzászokott a megújuláshoz, az esetek többségében képes - és motivált is - az új ismeretek megszerzésére és az újabb és újabb témakörök elsajátítására.

Jellemzően ő találkozott elsőként a multinacionális vállalatoknál jellemző „korlátlan munkaidővel”. Jellemzően telítettebb munkaerőpiacra került be munkavállalóként, az ő életében merül fel először a határok elmosódása. A digitális világ terjedésével ugyanis a munka és a magánélet határai sok esetben feloldódtak. Esetenként nehezen tartja az egyensúlyt és ha szükséges feláldozza szabadidejét a munka oltárán.

A szabályokat elfogadja és betartja, nem kérdőjelezi meg őket. Munkafegyelme és lojalitása jellemző értéke és jó értelemben vett alázattal közelít a munkához. Betölti a megszabott szerepét a vállalati struktúrában. A státusz és az anyagiak fontos motiváló tényező számára.

Bébi-bumm

1946-1964 között született. A demográfiai robbanás gyermeke. Jellemzően élete derekán találkozik a digitális kultúrával. Az aktuális trendeket követi, de nem vallja meggyőződésként.

Tudatosan építi a karrierjét, fontos számára az előrelépés lehetősége! Szeretne újabb utakat találni magának és persze esetenként megkérdőjelezi az előző generáció gyakorlatát, ugyanakkor bizonyos értékek kiemelten fontosak számára szüleitől.

Veteránok

1925-1945 között született. Jellemzően már nem a munkaerőpiac aktív tagja. Jellemző, hogy egy munkakörben, esetenként egy vagy két munkahelyen töltötte el munkával töltött éveit. Értékes számára a tudás és a tapasztalat, de többnyire a régi megoldásokhoz ragaszkodik.

Most zárjuk a generációkon átívelő utazásunkat! Bátran folytassátok a sort a jellemzőkkel és osszátok meg velünk melyik generáció tagjai vagytok?

Üdvözlettel,
Nagy Andrea
tréner, tanácsadó
Parrish & Crawler International
www.parrishcrawler.com/portfolio