A második vágányra új generáció érkezik, a vágány mellett kérjük vigyázzanak!

admin szo, 02/19/2011 - 00:00

A második vágányra új generáció érkezik, a vágány mellett kérjük vigyázzanak!

avagy a 24 HR konferencia

 

Február 12-én, szombat reggel a várba indultam, ugyanis a 24 HR konferenciára kaptunk meghívást. Szakmai kíváncsiságomat a csodaszép kilátás, a verőfényes napsütés és a Citadella csábító kombinációja sem homályosította el, lelkesen tértem be a konferenciának helyt adó épületbe, a Magyar Kultúra Alapítvány székházába.

 

A rendezvény a hallgatókat, friss diplomásokat és a fiatal munkavállalókat célozta meg. Előre tudtam, hogy a konferencia programja igen gazdag lesz. Két teremben párhuzamosan zajlottak az előadások, emellett öt teremben pedig workshopokon vehettek részt az érdeklődők.

 

Bevallom úgy éreztem magam, mint a gyermek az édességboltban, legszívesebben mindent megkóstolna, de egyszerűen fizikailag lehetetlen és emiatt egyszerre boldog és kissé szomorú is.

 

A fiatal szakemberek ínycsiklandozó kóstolót kaptak a legkülönfélébb területeken dolgozó HR szakemberek tálalásában. A teljesség igénye nélkül néhány bonbont mi is megosztunk olvasóinkkal. Demény Zita az Alcoa-Köfém Kft. Képviseletében a Multi HR sajátosságairól mesélt és reális képet festett a szükséges kompetenciákról, a fiatal szakemberek számára megfogható módon, az egyes fejlődési pontokat kiemelve. Külön örömmel hallgattam, hogy életpálya szemléletről, a HR pálya valós nehézségeiről és a vertikális karrierút mellett a horizontális lépésekről beszél.

 

Juhos Andrea, a DBM Magyarország ügyvezető partnere, a tőle megszokott sodró lendülettel mesélt a fejvadászat és a karrier tanácsadás kulisszatitkairól. Beszélt a folyamat lépéseiről és lerántotta a leplet a brief, a shortlist és még jó néhány szakkifejezés jelentéséről.

 

Egy tea és egy igazi iskolai büfét idéző melegszendvics után már indultam is tovább a következő előadásra.

 

Dr. Marik Ágnes, az Energin Kft szakmai vezetője Utcák és Zsákutcák címmel beszélt arról, hogy mi minden vár az frissen végzett, ifjú szakemberekre. Összehasonlította az iskola és a munkahely elvárásait, kiemelve a legfontosabb különbségeket és azt is, hogy 16-17 éven keresztül szocializálódik mindenki az iskolában arra, hogy az egyéni teljesítménye számít, a követelmények kiszámíthatóak, az összefüggések felismerése nem fontos és a csapatba való beilleszkedés nem bír különös fontossággal. A munkahelyi közösségben azonban sok esetben pont a fentiek ellenkezője jellemző. Remek párhuzamokkal és érthető megfogalmazásban mutatott rá a fontos pontokra.

 

A következő szünetben néhány diákkal beszélgettem arról, hogy ők miként látják a konferenciát. Dali Zsófia és Bajor Lívia az ELTE-n tanulnak Andragógia szakon, pozitívan értékelték, hogy az előadók felkészültek arra, hogy fiatal szakemberek számára tartanak előadást és számukra fontos és érthető tartalommal készültek. Ugyanakkor kiemelték azt is, hogy hosszabb előadások esetén részletesebben ismerhették volna meg a bemutatott területeket.

 

Délután Nánási Anikó az E.ON Hungária Zrt. színeiben a személyzetfejlesztés sokszínűségéről beszélt, megpróbálta a „jeges útszakaszokra” felhívni a figyelmet kiemelve a rövidtávú gondolkodás, az üzleti szemlélet, a vezetői szerepvállalás és az integrált rendszer hiányának veszélyeire.

 

Összességében pozitív volt, hogy minden előadó azzal zárta témáját, hogy „útmutatót” adott a résztvevőknek a hogyan továbbra. Remek volt látni, hogy érdeklődő és lelkes fiatalok tömege érkezett és tartotta fontosnak, hogy gyakorló szakemberektől teljesebb képet kapjon. Az édesség pult tényleg ínycsiklandozó volt és sok érdekes információt és hasznos kapcsolatokat adott, adhatott a résztvevőknek. Örültem, hogy az előadók ellenálltak a „termékelhelyezés” és a képviselt szervezet ismertetésének. Bízom benne, hogy legközelebb több időt kapunk a kóstolásra, mert nekem most sajnos kimaradtak fontos és különleges édességek, mint Kökény Veronika, Móricz Emese és Boros András bemutatója, vagy a Human Telex Consulting hatékonyság mérése és a Coca Cola toborzás-kiválasztásról szóló előadása és még sorolhatnám.

 

A szervezőknek gratulálunk és várjuk a további hasznos és izgalmas rendezvényeiket.