Merre van a saját utad?

JAM cs, 11/03/2011 - 00:00


"Tedd azt amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel.”

- avagy merre van a saját utad?


Hiszem, hogy mindenki megtalálhatja azt a hivatást, azt a célt, amelynek érdekében meggyőződéssel képes tudása legjavát adni. A címben Nisargadattatól idéztünk, aki nemes egyszerűséggel fogalmazta meg: "Tedd azt amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel. Minden más csak erő é
s időpocsékolás."

Mi szükséges ahhoz, hogy rálelj a saját utadra? Öt „egyszerű” pontra kell megkeresned a választ. Elengedhetetlen erősségeid pontos ismerete, hiszen tudnod kell mire építesz. Azt sem kerülheted el, hogy gyengeségeiddel szembenézz, pontos képed kell legyen magadról, ezzel az első két ponton már túl is vagy. Persze közel sem biztos, hogy motivál és kihívást jelent számodra az a tevékenység amiben most a legjobb vagy. A harmadik kérdés tehát egyértelműen adja magát, tisztában vagy vele, hogy mi motivál, mi jelent kihívást és mi az, amiben hiszel? Természetesen ismerned kell a piacot, a keresletet s a versenytársakat! Így már közeledünk a megoldáshoz. Végül azt se felejtsd el megvizsgálni, hogy mi mindenre van szükséged ahhoz, hogy a terved megvalósíthasd! Tudás, tapasztalat, eszközök, társak, idő, anyagiak, erő, kitartás?

Amíg a saját válaszaidon töröd a fejed olvasd el miként vélekednek azok, akik alaposan átgondolták, megtervezték és reális alapokra építve valósították meg álmaikat. Három izgalmas személyiség, három eltérő cél, három út!

Molnár-Bánffy Katát a Ladies First Consulting alapítóját arról kérdeztük mikor született meg AZ ötlet: „Nehezemre esik bevallani,  azt hiszem nem illeszkedik tökéletesen a saját személyes brandemhez - bár ki tudja - , de a Ladies First ötlete egy nagyon nehéz életperiódusban fogant meg a fejemben. Éppen egy külföldi nagyvárosban próbáltunk a három gyerekünkkel együtt beilleszkedni  mindennapokba, megtalálni a helyünket. Ez egyáltalán nem ment nagyon könnyen. És én ezt nem bírom. Nem bírom, ha kínlódás van, ilyenkor sürgősen tevékenykednem kell, hogy eltereljem a kínlódásról a figyelmemet. Egy ilyen periódusban találtam ki a Ladies First alapötletét, hogy a personal brandinggel, a személyre szabott kommunikációval hogyan lehet az ambíciózus nőket megtámogatni. Addig is gondolkodtam már egy saját cégen, de nem akartam egy százötvenedik PR-ügynökséget csinálni. Kerestem a niche-t. És megtaláltam. Elméletben találtam ki, de én ebben jó vagyok, általában azok az ötleteim működnek aztán igazán, amit először elméletben alaposan, részletesen kitalálok. Ezek a gyakorlatban is remekül beválnak. Míg ha rögtön a gyakorlaton kezdem, gyakran meggondolatlanságok egész sorát követem el. Ettől igyekszem megóvni az ügyfeleimet. J

Kata arról is mesélt, hogy „ijesztően egyszerűen” ment az indulás, a fókuszálás okozott némi nehézséget, erre érdemes mindenkinek figyelnie, aki Katához hasonlóan több területen mozog otthonosan. A fókuszálás jelentőségéről Kata elmondta: „jó márkaépítőként tudom, hogy mennyire fontos, ezért éppen most az egyéb tevékenységeimet határozottan el fogom különíteni ettől a női vonaltól, mert nem akarom összezavarni az ügyfélkörömet azzal, hogy egyébként jó vagyok PR-ban is, keveseknek van akkora szponzorálási és mecenatúra praxisa mint nekem, és akkor az önkéntességről, ami most nagyon izgat, még nem is beszéltem...„

Arra is kíváncsiak voltunk Kata, aki a nagyvállalati és a saját vállalkozásban szerzett tapasztalatai alapján milyen hasonlóságokat és különbségeket lát. „A vállalati vezető része egy nagy rendszernek. Én például egy nagyon nagy cégnél dolgoztam és egy nagyon nagy rendszernek voltam a része. Ez azt jelenti, hogy az ember készen kap problémákat, amiket feladattá konvertálnak számára (vagy magának kénytelen feladattá konvertálni) és aztán a munkája az, hogy ezeket megoldja, teljesíti. A vállalkozó magának generál problémákat, amiket maga is old meg. És ha nem generál problémákat, akkor nem fog menni az üzlet, szóval véletlenül sem jó az az érzés, aminek oly ritkán, de akkor nagyon lehet egy nagyvállalati munkakörben örülni, hogy huhh, most nincs semmi macera, két nap nyugi... Ez egy vállalkozásban veszélyes. Mint mikor túl nagy a csend a gyerekszobában, ezért benyit az ember, hogy megnézze, milyen rémséget csinálnak éppen a gyerekek.”

Persze Katát is megkérdeztük arról, melyek a legfontosabb erősségei, amelyre épített: „Nagyon fegyelmezettnek kell lenni, ha az ember a maga ura. Hozzám hasonló édesanyák gyakran dolgoznak otthonról - ez például nem kedvez a saját munkaidő betartásának. Még gyorsan elmosogatok, csak leszaladok a postaládához, megnézni, nem jött-e valami fontos, csak berakok egy mosást - számomra a legfontosabb tanulság és egyben a legnagyobb kihívás az, hogy nagyon fegyelmezetten tudni kell, hogy most éppen dolgozom, vagy most éppen házimunkát végzek, vagy pihenek, vagy gyerekekkel foglalkozom.”

Nagyon érdekelt bennünket, hogy Kata számára mi jelenti a sikerélményt munkája során: „Vannak olyan pillanatok, amikor az ember azt éli át, hogy összenő, ami összetartozik. Hogy valami a helyére került, kikerekedett.  Ilyen akkor is van, ha a saját cégedben dolgozol, vagy ha a máséban. Ha úgy érzem, hogy ehhez én is hozzátettem valamit a munkámmal, vagy akár hogy egyenesen annak az eredményeként született meg valamiféle egyértelmű, kerek egész - hát ez sikerélmény. Én nagyon "nyugati" típusú ember vagyok: a saját eszem és akaratom által lehatárolt területen mozgok biztonsággal, és rettenetesen tudok örülni neki, ha úgy érzem, hogy létrehoztam valamit.”

Vojnits Bálintot a Human Value International vezérigazgatója, a HRCafe főszerkesztője és a CONCILIUM alapítója is visszatekintett a kedvünkért és megfogalmazta, hogy „az indulás sokkal

könnyebb volt, mint a megvalósítás. Az indulásban nem éreztem nehézséget. Tele voltam ötlettel, tettvággyal és volt tervem. A megvalósítás során ezek nem csökkentek, viszont a különbség az, ha már alkalmazottakkal dolgozol, nagyobb hajót kormányozol, már nem csak rajtad múlik a siker. Sem a sajátod, sem másoké. Össze vagytok kötve.”

Bálint jelenleg a Human Value International színeiben azt a csapatot vezeti, amely 4 országban segíti ügyfeleit a problémák felismerésében, a kitekintés jegyében a piackutatásban, az önvizsgálat jegyében a belső átvilágításban és persze az akciók megvalósításában is. Bálint alapította meg a CONCILIUM-ot, ahol a hazai online szektor vezető-utánpótlását képzik. Végül ne felejtkezzünk meg a HRCafe.eu-ról sem, ahol üzleti és humán témákban jelennek meg szakértői írások és zajlik szakmai beszélgetés.

 Mikor Bálintot arról kérdeztük honnan jött az ötlet, az első ötlet, azt mesélte: „2001-ben a menyasszonyom egyszemélyes recruiter tanácsadója volt egy IT cégnek, amikor a hazai IT piacon a fejlesztő volt a sláger. Ezen dolgozott éjt nappallá téve. Én ekkor már túl voltam vállalatértékelési, üzletágvezetői tapasztalataimon. Ekkor döntöttem úgy mindkettőnk érdekében, hogy beszállok hozzá és céget építek köré. Így is lett. Pár év múlva úgy döntöttünk, hogy másokkal találjuk meg boldogságunkat, így nem sokkal később a cégből is szétváltunk és folytatta mindenki ott, ahol abba hagytuk 2005-ben. Innen kezdett el nemzetközi irodákat is nyitni és szárnyalni az új név alatt indult (Human Value International), újra pozícionált és üzleti folyamatokban is átstrukturált cég, de a régi emberekkel.”

Bálint úgy látja, a legfontosabb különbség a tanácsadói és a vállalati lét között, hogy ez utóbbi esetében a tendencia a "szolgáltatói" berendezkedés felé mutat. „Vagyis mindenki kiszolgálja a vállalat más területeit, mint szolgáltató. Ennek régebbi megközelítése a mára már klasszikussá vált költség-profit centrumok kialakítása volt.”

Mi volt az, ami Bálintot leginkább segítette eddigi útja során? Természetesen ezt is megkérdeztük. A válasz a tulajdonosi szemlélet, amelyet Bálint szerint nem, vagy csak nagyon sok idő alatt lehet megtanulni. Talán nem meglepő, hogy a sikerélményt Bálint sem elsősorban az anyagiakban találja meg. Hogy mi jelenti Bálint számára a sikert? „Az értékteremtés. A pénz is fontos, de az hozadéka az értékteremtésnek és ahhoz kell, hogy további értékeket teremthessek.”

 

Horváth Katalin ötletéből, hitéből, meggyőződéséből született a BÜFÉ Budapest! Kata azt mondja magáról: „Szeretem érezni a kenyér illatát, a friss zöldség ízét, szeretem kifakadni látni az érett gyümölcs nedvét, tapintani az élő tészta állagát. Szeretem ahogy az alapanyagok eldobják eredeti formájukat, és egységekből kerek egésszé rendeződnek. Öröm nekem a vendégül látás minden mozzanata...”

Katit is megkérdeztük, mi volt a legnehezebb számára a kezdeteknél. Elmondta, hogy az indulás, a megvalósítás során és most is az idővel való bánás a legnehezebb. „A lányaink 4 és 6 évesek, velük, mellettük, csakúgy, mint a rendelések kivitelezése során bármikor bármi megtörténhet, sokszor kell improvizálni. Humor és hozzáállás kérdése, hogy egy helyzetből, amire nem számítottunk, mit és hogyan tudunk kihozni. A tanulság az, hogy mindig mindent meg lehet oldani, úgyhogy egyre könnyebb higgadtnak maradni, egy biztos, valahogy mindig lesz.”

Kati esetében az ötlet nem született, inkább kialakult. „Amikor családot terveztünk, felmondtam, azt tudtam, hogy szülés után többé nem szeretnék irodában dolgozni, van, ami inkább nekem való! Két gyereknyi időt adtam magamnak, hogy kitaláljam, mi is az. A második lányunkkal voltam 7 hónapos várandós, amikor kipattant az agyamból, hogy szakács leszek, ha addig élek is!”

Hogy mi a legfontosabb különbség az alkalmazotti és a vállalkozói lét között? Kati úgy fogalmaz: „Alkalmazottként az ember bőkezűen bánik az idővel, tulajdonosi szemszögből válik kristály tisztává, hogy az idő pénz, sőt méginkább energia!” Ezekután nem meglepő, hogy Kati szerint a tudatos és pontos idő- és energiabeosztás az egyik legfontosabb saját vállalkozásában. Emellett a türelem is komoly hangsúlyt kap. „Mindkét témában haladó szinten vagyok.” - összegez Kati.

A BÜFÉ Budapest számára mi jelenti az igazi sikert? „A legnagyobb siker mindig a boldog vendég, aki csokimaszatos szájjal távozik 2-3 féle pesztóval a táskájában, és már tervezgeti a vacsorát.”

Most, hogy a beígért három izgalmas utat megismerhettétek, ne felejtsetek visszakanyarodni a kezdő kérdésekhez! Kívánjuk, hogy váljon valósággá minden olvasónk számára a cikkünk címében idézett sor: "Tedd azt amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel. Minden más csak erő és időpocsékolás."

JAM Team