Nőnap

JAM k, 03/08/2011 - 12:30

1 nap a nőé,

364 nap a hivatásé?

 

Mi a közös egy odaadó édesanyában, egy sikeres banki felsővezetőben, egy elismert jogászban, egy varázslatos hangú énekesnőben és egy egészségtudatos ügyvezetőben? Mindannyian hölgyek! Életük különböző szakaszában járnak és különböző területeken sikeresek, de egy közös bennünk, mindannyian a női nemet képviselik. Mi ezzel a szép csokorral készültünk nőnap alkalmából. Öt hölgy, öt inspiráló, energiát adó életszemlélet.

Lehetünk akár konzervatívak, akár vad feministák, abban egyet kell, hogy értsünk, hogy a nőkben hihetetlen energia rejlik. Az egyenlő jogokért folytatott küzdelem több száz éve kezdődött, azonban kis hazánkban mára többnyire természetes, hogy a nők is megvalósíthatják önmagukat. Persze nőnek lenni ma sem könnyű, az élet sok színterén kell helyt állni anyaként, feleségként, munkatársként, családfenntartóként. Szerencsére mindenki számára mást jelent az önmegvalósítás, más és más szerepben boldogok nőnapi hölgykoszorúnk tagjai is.

Mostanra jogilag egyenlőek vagyunk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a biológia és pszichológia tényeket, bizony mások vagyunk! Nők a vénuszról, a férfiak a marsról jöttek? Vajon egy jó vezető számításba veszi ezeket a nemi különbségeket? Miben különbözik a női munkavállaló férfi kollégáitól? A nők miben látják a kihívásokat? Hogyan választják ki hivatásukat? Milyen lemondásokkal jár a munkájuk? Mi jelent számukra sikert?

Nézzük, hogyan gondolkodnak a hölgyek?


Dr. Soós Andrea az ügyvédi hivatás mellett kötelezte el magát, saját ügyvédi irodát vezet és két gyermek édesanyja. Arról, hogy mikor és miért vált számára fontossá szakmája így mesélt: „Már az egyetem alatt ügyvédi irodákban dolgoztam, leginkább a tárgyalóteremben érzem magam otthon. Az első bírósági tárgyalásomon, azt sem tudtam hova kell ülni, amikor megszólaltam, mégis úgy éreztem, mintha egész életemben ezt csináltam volna. Magától értetődőnek éreztem mindig, hogy kiállok másokért, már az általános iskolában is felálltam és megvédtem egy kisfiút aki mellé senki nem akart ülni.”

Andrea számára fontos, hogy mindig érezze, hogy amit csinál az "kikezdhetetlen". Szemléletesen mesélt arról, hogy amikor szerződést ír, arra gondol, mintha tornyot építene, és arra figyel, hogy ha egy elemet kihúznak, akkor se dőljön össze az egész. Alkotásként éli meg feladatait. Persze ez a sodró szakma is lemondásokkal jár. Andrea álma: „minden nap a gyerekeimért menni az óvodába és még napsütésben hazasétálni, miközben mesélik, hogy mennyi minden történt velük nap közben. Sajnos 7 előtt soha nem érek haza. Sokszor nap közben azon kapom magam, hogy a fotóikat nézegetem.”

Természetesen megkérdeztük Andreát a hölgyek és urak arányáról a szakmájában, tapasztalata szerint az ügyvédek 70-80%-a nő, a nemek között nem érez különbséget a munkában. Persze ő is találkozott már olyan helyzettel, amikor nőként nehezebb volt sikereket elérnie, egy japán cég esetében nagyon meg kellett küzdenie, hogy elfogadják.

Őszintén be kell vallanunk, hogy Andrea levett Bennünket a lábunkról, amikor elmondta, eddigi legnagyobb sikerét az jelentette, amikor hallotta, hogy nagyobbik fia a homokozóban azzal fenyegetőzik, hogy az ő anyukája ügyvéd és megvédi őt mindenkitől. „Az anyaság olyan érzés, amit csak nőként lehet átélni. Még a XXI. században is rejtély maradt, hogy mi az, amitől egy nő képes életet adni.”

Erdőhegyi Brigitta énekesnő az 1920-as, -'30-as évek Amerikájának szerelmese. Hogy mikor indult ez a szerelem? Igen korán, három éves korában került a színpad közelébe, a Magyar Állami Balettintézetben töltött évek után kamasz korában talált egy bakelit lemezt a nagypapája fiókjában. Ez volt az első jazz lemeze, beleszeretett és akkor, ott eldőlt, hogy a jazz lesz az élete.

Ahogy Brigi fogalmaz: Számomra olyan nagy boldogságot okozott a Jazz, hogy arra gondoltam, ha ennek akár csak egy töredékét át tudnám adni az embereknek, akkor már megérte. Mindig úgy éreztem, hogy az életemet valamilyen koncepció köré kell alakítani. Olyan területet kerestem, amiben a képességeim legjavát tudom adni. A jazz műfaja és szenvedélye inspirált a legjobban.”

A zene iránti szenvedély feledteti azt is, ha áldozatokat kell hozni a hivatásért. Mikor erről kérdeztük elgondolkodva csak annyit mondott: „Bizonyára volt, de ha az ember azt csinálja, amit a legjobban szeret, ami a legjobban inspirálja, akkor ezeket a lemondásokat nem érzi áldozatnak.”  Persze Brigi életformája nem átlagos, a fellépések és meghívások nem mindig tervezhetőek, minden más alárendelődik a hivatásnak.

Örömmel hallottuk, hogy Brigi sem érez különbséget a nemek között, számára is az a fontos, hogy az illető mennyire elkötelezett a szakmája iránt. Nehézséget inkább az okoz számára, hogy meg kell küzdenie azért, hogy a szakmaisága maradjon előtérben, női mivoltával szemben.

Arról is megkérdeztük Brigit, hogy mit jelent számára a siker. Úgy érzi munkája különösen édes gyümölcse a prominens személyek megtisztelő figyelme és persze a fontos rendezvények. Számára fontos, hogy műsorait, estjeit kitüntette érdeklődésével Sophia Loren, Mr. Gorbacsov vagy a Depeche Mode. Ezenkívül egészen friss az öröm, hogy a héten kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban egy nagyszabású exkluzív Swing koncert Show-ra. Ugyanakkor fontos számára, hogy: „mindig kitartottam az elvem mellett, hogy a szakmai eredményeim miatt legyek fontos.”

Brigi a nőnapi nyilatkozatot stílusosan azzal fejezte be, hogy nem szeretne férfi lenni, jól érzi magát nőként, az összes nehézséggel együtt. Ha újra születne, akkor is szeretne nőnek születni.

Bogdán Krisztina jelenleg a Commerzbank AG képviseletében, Csehországban felsővezetőként látja el feladatait és két vagány fiú édesanyjaként szervezi családja életét. Amikor megkérdeztük, hogy mikor ragadta magával a hivatása elgondolkozott és arról mesélt, hogy nem könnyű erre választ adni, hiszen ugyanolyan nehéz ezt a kérdést megválaszolni, mint azt, hogy miért esünk szerelembe valakivel. Nem lehet pontosan megfogalmazni, hogy miért, de valahogy egy pillanat alatt eldől, hogy igen ezt kell tenned, ezt az utat kell járnod, persze ehhez nagyon sok céltudatosságra és alkalmazkodásra van szükség, ugyanúgy mint egy jó kapcsolatban.

Krisztina úgy fogalmazott: „nem a szakmámba szerettem bele, hanem abba és ahogyan a munkámat végzem, végezhetem. Fontos, hogy a feladatköröm nagyfokú szabadságot, önállóságot, kreativitást, a szűken vett munkakörön kívüli kitekintést, több szálon futó projektmunkát valamint emberi és szakmai szempontok alapján összeállított csapatot adjon.”

Krisztina számára nem a karrier építése a legfontosabb, szakmai munkái során mindig az eredményességet és a következetességet tartotta szem előtt. Krisztina vallja, hogy: „Kizárólag akkor tudsz eredményes lenni, ha mind magaddal mind a hozzád tartozó személyekkel szemben elérhető, de mégis magas elvárásokat támasztasz valamint következetes vagy.”

Arról is kérdeztük Krisztinát, hogy kellett-e áldozatokat hoznia, de úgy érzi, nem kellett lemondania semmiről, mert először két gyönyörű és okos gyermek édesanyja lett, ezután döntött úgy, hogy már a karrierre is koncentrálhat. Krisztina mesélt arról is, hogy mindez nem sikerülhetett volna, ha a férje nem áll mellette „coachként” és „managerként”, ha a családja nem támogatja és persze ha nincsenek nagyszerű főnökei a Commerzbanknál, akik arra fókuszáltak, hogy mit tett le az asztalra.

Örömmel hallottuk, hogy a bank kitűzte azt a célt, hogy a nők számát jelentősen megemeli a management funkciókban is és persze azt is, hogy Krisztina sem különbözteti meg a kollégáit nemük alapján. A szaktudást, kompetenciát nem az adott személy neme alapján mérik, számomra pedig mindig is az határozta meg, hogy kivel szeretek dolgozni, hogy az adott személy milyen szakmailag és emberileg.”

És hogy mi a legcsodálatosabb a nőkben? Krisztina szerint az, hogy a kritikus helyzetekben is nagyon erősek tudnak maradni.

Csercsik Judit meg tudja erősíteni álláspontunkat, mely szerint családanyának lenni már felér egy vezetői beosztással, hiszen szervezni, összetartani, ellátni a családot, nevelni a gyerekeket sok energiát, türelmet, felelősséget jelent, csak éppen saját titkárnő, ingyenes fogorvosi ellátás és a versenyképes juttatási csomag nem jár hozzá.

Judit mindig magával sodor, amikor a családjáról beszél, ahogy ő fogalmazott  proragandaterhessége volt, amely minden panasztól mentesen zajlott. „Sem előbb sem később nem lett volna jobb időpont arra, hogy várandós legyek, akkor és ott voltam - úgy hiszem - a leginkább felkészült rá.”

A legfontosabb persze Judit számára is az, hogy a gyermekei vidámak, kiegyensúlyozottak, egészségesek legyenek, jól fejlődjenek és a szülők is jól érezzük magukat velük. Ehhez nagyon kellenek a nagyok számára „kiszakított” idők is, ahogy Judit fogalmaz: „egy habos fürdő még akkor is, ha a két gyerek szimultán ordít, apa majd megoldja. Illetve kell az a heti egy este, amikor elmehetek tornázni és ugyanez jár a Páromnak is. Az első évben mindent kitöltött az Anyuka-létforma, később igényem lett másra is, 1-2 dolog, ami nem a gyerekekhez kapcsolódik. A fő, hogy feltöltsön és így még nagyobb örömmel és türelemmel telik el a gyerekidő, vagyis 24-ből 23 óra.”

Persze a boldog családi lét és a sok-sok öröm mellett ebben az esetben is felbukkan egy-két apró áldozat, le kell mondani a spontán programszervezésről, az ellustálkodott napszakokról, sokszor az alvásról, vagy a szabadon megválasztott időtartamú evésről. Juditot is megkérdeztük arról, hogy mi jelenti számára a sikert. Amikor a gyerekeit kiegyensúlyozottnak látja, úgy érzi jól csinálja. „Örülök az olyan apró sikereknek, mint a teljesen problémamentes szobatisztaságra átállás, vagy, ha tükröt tart elénk a hároméves, aki még csak olyanokat mond, hogy a kutyamegmája és nem pedig a bajszom alatt elharapott cifrábbakat.”

Juditot hallgatva úgy éreztük, hogy záró mondatát arról, miért szeret nő lenni, kizárólag szó szerint szabad leírjuk: „Mert olyan szépek vagyunk! Mert érezhetjük, ahogy egy élet éledezik bennünk, majd hogy megszülhetjük, testünkkel-lelkünkkel táplálhatjuk őt. Hogy van olyan kis élet, akinek már az a tény, hogy megöleljük maga a teljes megnyugvás. Csodálom a nőkben a hihetetlen szívósságot és a ki-tudja-hol rejtegetett tartalékokat."

Rátkai Viktória különleges munkahelyén 100% a hölgyek aránya. A Curves ugyanis kizárólag női edzőkkel várják hölgyvendégeiket. Viktória a Curves Margit körúti, és Zuglói klubjának ügyvezetője, egy 17 éves fiú édesanyja. Viktória  régóta az egészségügyben dolgozik, a rehabilitáció a kedvenc szakterülete. Fontos számára, hogy a termek vezetőjeként egészségtudatos életszemléletet terjeszthet a nők számára, könnyed és szórakoztató környezetben.

A tréning módszer, amely a klubokban elérhető, bármely korosztály számára biztonságosan végezhető 12-től 105 éves korig, az egészségmegőrzésen kívül számos betegség (legfőképp az ízületi bántalmak, belgyógyászati és reumatikus problémák) kezelésének, rehabilitációjának fontos része. Viktória számára fontos az egészséges életre való nevelés, a hölgyek életminőségén szeretne javítani.

Viktória karrierje is kívánt áldozatokat, a gyermekével töltött idő csökkent. Ugyanakkor nagyon sok sikert könyvelhet el munkája során. „A klubban az eddigi legnagyobb elismerést egy idős hölgytől kaptam, akinél egy hónap alatt megszűnt az egyensúlyzavar, biztonságossá vált a járása, javult a légzése, még a busz után is tud futni. Az élet minőségén tudtunk sokat javítani. Ez hatalmas sikerélmény. Ilyen visszacsatolásokat szerencsére nap mint nap kapunk.”

A női és férfi munkatársak között Viktória sem észlel különbséget, persze vannak, akikkel könnyebb, vannak akikkel nehezebb együtt dolgozni, de ez nem a kolléga nemétől függ. Viktória a kedvünkért megfogalmazta azt is miért szeret nő lenni: „szeretem ha a férjem nőként bánik velem, elkényeztet, udvarol, virágot hoz, úgy, hogy mindemellett a munkában egyenlően teljesítünk, de mellette mégis megmaradhatok nőnek.” Csodálja a hölgyek kitartását, az összetett problémamegoldó képességét, hogy egyszerre több dologban is tudnak teljesíteni és szívósságukat.

A fentiek alapján beláthatjuk, hogy már régen nem aktuális az 1955-ben íródott Háztartástan nőknek című könyv alábbi, emlékezetes bekezdése:

„Készítse el a vacsorát időben. Már reggel vagy akár előző este tervezze meg, hogy a férjét finom vacsora fogadja, amikor hazaér a munkából. Így adja tudtára, hogy gondolt rá, amíg ő dolgozott és gondját viseli a szükségleteinek. Először ő beszéljen, biztosan fontosabb dolgok kavarognak a fejében önnél. Ne zavarja. Ne panaszkodjon, ha a férje későn érkezik haza…Ne felejtse el, hogy ő a ház ura és mint olyan mindig keresztülviszi a saját akaratát becsületesen és igazságosan. És jegyezze meg, a jó asszony tudja hol a helye.”


Ugye Hölgyeim?
JAM Team