Ösztönzés az adóváltozás tükrében

JAM szo, 01/08/2011 - 01:09

ÉDES 16%?

Mennyire édes az a nagy kanál lekvár?
- azaz - Ösztönzés az adóváltozás tükrében

Egy téma, ami jelenleg mindenkit foglalkoztat, ezért mi is levettük a friss befőttet a polcról: 2011-től az személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, minden bér jellegű jövedelem 16%-os adókulcs alá került

A számok azt mutatják, hogy valójában csak azok járnak jobban – nem számítva a családi kedvezményeket – akiknek havi keresete meghaladja a 300 ezer forintot. Ez messze meghaladja a jelenlegi átlagos bérszintet. Nézzük a mellékelt táblázatban, hogy miként változnak a nettó kifizetések 2011-ben.  

A cégek nagy része úgy tervezi, hogy módosít javadalmazási politikáján és a béremelések szintjén, ez utóbbit várhatóan csökkenti azokban a munkakörökben, amelyekben az adóváltozás pozitív nettó jövedelmet eredményez.

A másik, amivel kapcsolatban vad vágtára indultak a gondolataim az, hogy a jutalmak, bónuszok is ugyanúgy adóznak, mint a bér. Ez ismét azt eredményezheti, hogy a bónuszok nagyobb hangsúlyt kapnak. Természetesen szakmai szemmel azt kell, mondjam, hogy nem fix bérrel jutalmazva a teljesítményt, követhetőbb az eredményesség, illetve követhetőek az esetleges ingadozások. Ugyanakkor ez az irány ellentmond az elmúlt évek szakmai törekvésének, hogy a bónuszok arányát a korábbi szinthez képes visszaszorítva, felelőssebben alakítsuk ki a javadalmazási rendszereket.

Az első édes falat után, keserű utóízt hagynak a szánkban a még nyitott kérdések. A változásokat követően reál, nettó bérre vonatkoztatva,mennyiben követi mindez az inflációt? A változások tükrében mennyire maradnak elkötelezettek, motiváltak a munkavállalók? Számít-e a dolgozók számára, hogy a változások állami, vagy vállalati szinten dőltek el? Hogyan hatnak az eltérő mértékű béremelések, bérrendezések?

Az én véleményem néhány ponton talán meglepő és sok izgalmas kommentárom van még. De ezeket már a beszélgetésünk során szeretném megosztani Veletek. Ezért várom a véleményetek, kommenteket!

Üdvözlettel,
Jammer

Kattints: Zene a kommentezéshez!