Savanyú 16%

JAM szo, 02/26/2011 - 11:40

Savanyú 16%

- azaz egy üveg citromlekvár a polcról

Sok cikket lehet mostanság olvasni a bérkompenzációról és annak esetleges hatásairól. Bár hivatalos döntés a cikk írásának idején még nem született, vajon a magánszféra hogyan dönt azon dolgozóinak béremelését illetően, akiket hátrányosan érint az adóváltozás?

Amennyiben minden munkáltató végrehajtja a bérkompenzációt, az ismét egy sor újabb kérdést vet fel: Miből?  Hogyan? Miként tervezzenek újra mindent, hogy az éves célokat átalakítva is ugyanolyan, de legalábbis hasonló szinten rentábilis maradjon, amit már egyszer célként határoztak meg?

A savanyú ízt tovább érezzük szánkban, ha a munkavállaló oldaláról is megvizsgáljuk a kérdést, hogy vajon csak azért kapott-e béremelést, mert pusztán az adóváltozás következtében megjelent „nettó bér hiány” (amennyiben a bruttó bér 299 ezer alatt található) kompenzálása a cél?

Persze tovább gondolva a történetet, ahogyan azt talán a közszférában is tervezik, figyelembe véve a munkavállaló jelenlegi vagy akár év közben családi állapotában esetlegesen bekövetkező változást, már újabb verziók jelenhetnek meg és módosíthatják tovább, az amúgy is bonyolulttá váló tervezést. 

Az ÉDES 16% cikkhez hasonlóan mellékeltem egy általános táblázatot, amely már azt is megmutatja, hogyan változik a nettó kereset az előző évhez képest, figyelembe véve azt a lehetőséget, ha a családi adókedvezmény is érvényesíthető. 

Ebben a változatban már a minimálbér esetén is nettó béremelkedés jelenik meg, még ha az csekély is. A számításokat és a táblázatot is tovább lehetne bővíteni, akár úgy, hogy a két szülő esetén megosztható kedvezmény mennyiben változtat a család nettó havibérén, ami szintén újabb kérdéseket, lehetőségeket vet fel akár a munkáltató éves tervezésében, akár a munkavállaló háztartási költségvetésében.

Úgy látszik ez a dzsemes üveg még messze nem ürült ki, elképzelhető, hogy még a felénél sem járunk és még sok újabb édes vagy akár savanyú ízt hagyva szánkban sarkal majd újabb gondolkodásra, vet fel kérdéseket, akár már az idei év újabb áttervezését tekintve.

Ki tudja? Mi a véleményetek? Mit gondoltok és mit vártok az idei évet illetően?

Jammer