Termelékeny vagy hatékony?

JAM cs, 05/19/2011 - 22:32

Termelékeny vagy hatékony?

Sokszor felteszem magamnak a címben szereplő kérdést, legyen szó bármilyen témáról is. Esetenként bővítem is a kérdést, eredményes volt, amit végeztem?

Elvégre minden mérhető számokkal és minden vissza is igazolható. De vizsgáljuk meg mélyebben is ezt a témakört. Hatékony az a munkavállaló, aki a rábízott feladatokat határidőre elvégzi, esetleg túlteljesít és többlet feladatokat is elvégez. Ilyenkor többnyire büszkén néz rá a munkaadó, önmagára a munkavállaló, hiszen a feladatok mennyiségére, minőségére tekintettel a számok azt igazolják, hogy hatékony volt. De termelékeny is? Hovatovább eredményes?

Egy kis történet jut eszembe, amikor egy építkezésen az egyik ember fel-alá rohangál egy majdnem üres talicskával. Megállítja a főnöke: „Mit csinálsz éppen? Sok a dolgod?” mire a válasz: „Jaj ne is mond főnök, annyi munkám van, hogy megpakolni sincs időm a talicskát!"

Nagy különbség van a hatékony és valóban termelékeny között. Elképzelhető, hogy az a munkavállaló, akit sétálgatva, papírok nélkül látunk, eredményesebb munkát végez és ezzel jobban hozzájárul a vállalat céljaihoz. Elvégre mi is a cél? Az eredményesség. Rengeteg felesleges feladatot lehet elvégezni és kitölteni vele rengeteg időt. Javítani a hibákat, újra szerkeszteni, kiszínezni, formázni esetenként nyomtatni és ismét kezdeni elölről. Érezhetjük úgy, hogy mennyire sokat dolgoztunk valamivel mire az elkészült és még jogos is, hogy annak éreztük. Azonban ha mélyebbre nézünk, szembesülünk azzal, hogy mire elkészült a feladat, hány felesleges kört kellett megfutni és generálni vele sok és új problémát, feladatot.

Próbálj ki valamit! Csökkentsd le a határidőt egy feladatod esetében a felére. Ijesztően hangzik és természetesen az is, mégis működni fog. A miértje abban rejlik, hogy ha korlátozod a feladat elvégzését a lényeges pontokra – most nem arra gondolok, hogy juss el A-ból D-be, B és C érintése nélkül, bár elég közel járunk hozzá – akkor kiküszöbölöd a felesleges plusz feladat generálását, elvégre időt sem hagysz magadnak arra. Ezzel nem azt akarom sugallni, hogy csapj össze mindent, mert természetesen minden feladatnak van időigénye, hogy az minőségben is helytálljon, pusztán annyi a célom vele, hogy mindenki felmérje valóban annyi idő és energia szükséges-e a cél eléréséhez, mint amennyit kreál belőle. Egy próbát megér, hogy szembesülhess, ha esetlegesen vannak fölös köreid, hogyan tudod azt megszüntetni.

Hiszen minél több idő áll rendelkezésre, annál többet lehet vele „vacakolni”. Amennyiben kevesebb az idő, nem marad lehetőség szellemi monstrummá duzzasztani az egyes feladatokat.  El kell érned, hogy a nyolc órás munkaidőbe is beleférjen a feladat és itt, ha nagyon kétségesnek tartod a gondolatmenetet, kérlek gondolj csak a „Határtalan hivatásokra”.

Összegezve úgy gondolom, telhet a nap tevékenyen és hatékonyan vagy telhet hatékonyabban és termelékenyebben is. A témában el lehet merülni, folyamat- vagy időbeosztás/gazdálkodás szempontjából és alá is lehet támasztani a tevékenységek erőforrás szükségletét, ebben rejlik a varázslat.

Kíváncsian várom a véleményeteket és persze azt is, hogy megpróbáljátok-e a fentebb leírtakat. Mit gondoltok? Milyen eredményét láttátok?