Termelékeny vagy hatékony? II.

JAM h, 06/06/2011 - 23:00

Termelékeny vagy hatékony?  II.

avagy a változás hatásai


Kedves lekvárfogyasztók!

Különböző szemszögeket nézve vizsgáljuk meg, hogy ez milyen irányokba mutathat. A munkavállaló szempontjából mindez eredményorientált, intenzív munkanapokat jelent. Persze nem szabad tévedésbe esnünk és azt hinnünk, hogy ez törvényszerűen motiváltabb, elkötelezettebb munkavállalói hozzáállást eredményez.
Ha a munkáltató nem figyel a szervezeti kultúrára, nem ad teret a rekreációnak, akkor könnyedén hathat mindez negatív irányba is.

A múltkori cikk folytatásaként, íme, a téma egy másik megvilágításban, amelyben a termelékeny feladatvégzésből indulunk ki. Sikeresen elszakadva a feladatra engedélyezett, „korlátlan” határidőnkből – ami itt természetesen nem azt jelenti, hogy összecsaptuk a feladatot – a kitűzött feladatok határidejét csökkentettük. Így a feladatot gyorsabban, felesleges információktól megszabadítva, pluszban generált feladatoktól lecsupaszítva megoldottuk. Ezzel remélhetőleg elég sok időt felszabadítottunk.

A vállalat oldaláról a felszabaduló idő, az átrendezhető terhelés eredményezhet létszámtöbbletet, következésképpen megtakarítás és profitnövekedés várható. Nem felejtkezhetünk el a motiváció kérdéséről sem, ellensúlyoznunk. kompenzálnunk kell, hogy a munkavállaló a létszámcsökkenéskor többlet feladatokat kap.Ezen a ponton már belépnek a számok és meg tudjuk határozni, hogy milyen mértékben gazdálkodtunk okosan. Mindez nem könnyű feladat egy vállalat életében és igényli a kultúraváltást, a munkavállalók gondolkodásmódjának bemozdítása. Összességében mindez rengeteg feladatot jelent, mégis úgy gondolom hosszú távon kifizetődő.

Az utolsó szempontunk túlmutat az előzőeken is, még szélesebb nézőpontot képvisel, ha a fenti kérdést átfogóan, társadalmi szempontból nézzük. Ebben az esetben a csökkenő munkavállalói létszám és a munkaerő piacon megjelenő túlkínálat veszélye jelenik meg, ami a vállalatokra nézve is anyagi terhet hordoz magában hosszú távon. 

Ha a fenti megoldást olyan átfogóan alkalmazzuk, hogy markánsan érezhető a hatása, úgy számolnunk kell az esetlegesen megjelenő munkanélküliséggel, ami anyagi terhet ró a társadalomra. Ezt a terhet majd járulékokban és egyéb adók formájában szintén a vállalatoknak és aktív munkavállalóknak kell majd megfizetni.

Egy másik megoldás irányába mutat, ha a felszabaduló időt, nem a létszám változtatásával, hanem a munkaidő újratervezésével, rövidítésével optimalizáljuk.  Igaz ebben az esetben nem feltétlenül jelennek meg akkora mértékben a létszámcsökkenésből származó előnyök, más oldalról azonban kézzel fogható lesz eredmény.

Kissé talán utópisztikusnak tűnhetnek soraim és remélem sok nézőpontot, véleményt, kritikát megismerhetek. Nagyon várom véleményeteket a témában. Mit gondoltok?

Jammer