TrueStory

JAM cs, 06/22/2017 - 08:28

TrueStory

- avagy beszámoló arról, milyen ha egy rakás szuperhős van egy helyen -

 

Egy olyan világban ahol a megfelelő szakemberek megtalálása és felvétele és a városépítés a Marson közel egy kategóriába esik a feladat nehézségi fokát tekintve, nyugodtan mondhatjuk, hogy szuperhős találkozó volt Budapesten május 25-én. Az a 600 szuperhős találkozott, akik nap mint nap az első feladattal birkóznak meg sikerrel. 

A truBudapest elnevezésű sourcing fesztivál vagy nem-konferencia hatodik éve kerül megrendezésre. A program idén is kínosan gazdag volt. Választani a négy párhuzamosan futó track között nagyon nehéz volt. És bár körülbelül 2 000 dologról hallottam ezen a napon, de most megpróbálom kiválasztani a 10 legfontosabb kérdést/gondolatot. :-)

1.  Andy Headworth - Swimming with the fishes

Andy, aki egyébként a recruitment tudományágának egyik nagy és  ötletes problémamegoldó alakja, arról (is) beszélt, hogy vajon tudod-e, hogy a célközönséged melyik platformon van? Úgy értem, hogy ébredés után melyik appot nyitja meg először a telefonján? És azt tudod, hogy az értékesítésben is érvényes 7 "érintés" szabály a Te szakmádban inkább 15? Oké és arról van bármi fogalmad, hogy miként hozod össze ezt a 15 "érintést"?

2. Müller Helga és Iványi Zoltán - Restart-Up

Ez a kezdeményezés egy igazán logikus, üzleti előnyöket jelentő és felelősen gondolkodó megoldást kínál. A 45 év felettiek visszaintegrálását a munka világába. Mert valljuk be nagy butaság a munkaerőhiány idején panaszkodni megoldáskeresés helyett. Az pedig a szakma és a vezetők közös felelőssége, hogy ha már kialakult ez a lehetetlen helyzet, ahol ezt a korosztályt negatív megkülönböztetés éri és háttérbe szorulnak, akkor nézzük HR oldalról, hogy mi mit tehetünk. Vidd magaddal tehát a kérdést, Te hogyan tudsz építeni erre a korosztályra?

3. Toldi Gábor és Frank Péter - Sötét erők és fehér foltok, avagy recruitment a HM szemével

Oké, akkor mi kell ahhoz, hogy egy szolgáltatói együtttműködés végre sikeres és zökkenőmentes legyen? Ha legalább részben nem beszéljük egymás nyelvét, akkor a bábeli zűrzavarban a vezető vezetőül mondja el az elvárásait, a szolgáltató recruiter nyelven és kooperáció biztosan nem lesz a végeredmény. Talán elcsépeltnek tűnik, de a gyakorlatban sajnos mégsem megy az egymásra építkezés... a vezető alapanyagot, tartalmat ad, a szolgáltató csatornát, formát és kommunikációt, a szolgáltató remek jelölteket hoz, a vezetővel közösen az égig érően építik a márkát... Szép álom egyelőre, reméljük közös munkával mielőbb valóság lesz.

4. Páthy-Dencső Blanka

A chatbotok világába kirándulhattunk el ebben az egy órában és eljött a pillanat, amikor engedélyt adtam a viberemen az első chatbotnak és 'dumcsizni' kezdtünk. A magyar chatbotok kezdetleges kis állapotáról és jövőjéről sokat megtdutunk. De az összegző gondolatom mégis ennél átfogóbb lenne. Nem szépítgetem, mert félek nem lesz érthető. Általános HR igazság, hogy ha nem szerzel friss és naprakész tudást a HRTech világáról, akkor rövidesen nem lesz munkád. 

5. Fekete Balázs - lila mókus szindróma

A lila mókusok keresése olyan feladat, amellyel már minden recruiter, sourcer találkozott... A túlzó elvárások és a pontosan meghatározott, részletekbe menő elvárásrendszer ezekben az esetekben annyira ellehetetleníti a vágyott jelölt megtalálását, mintha csak azt a lila mókust keresnénk. Oké! Mi a záró kérdésem? Te mit teszel azért, hogy fejleszd a vezetőt, hogy úgy adj visszajelzést, hogy a piacot tanulva megfelelő elvárásrendszert felépítve találhassátok meg a megfelelő embert számára? Ne dugd a fejed a homokba, ez éppen úgy egy jó recruiter mindennapi feladata, mint a csúcsjelöltek felkutatása.

6. Magyar Kornélia - Romák integrálása a munkahelyeken

Félelem, előítéletek és általánosítások. Röviden így összegezhetném, ami a kezdő beszélgetés során mozgatott minket, jelenlévőket. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a téma iránt érdeklődő, tehát valamennyire nyitott szakemberek gyűltek össze ezen a tracken. Képzeljük csak el, hogy mi a helyzet egy átlagos csoportban? És mi a helyzet egy ellenálló, negatívan viszonyuló csoportban? Neked milyen előítéleteid vannak? És mi lesz az első lépésed? Akik segítenek, ha nem tudod hogy kezdj bele: Integrom, HBLF-Romaster.

7. Fatima Dirar - Arab vagyok, nem terrorista

Mély tiszteletem Fatimáé, amiért őszintén beszélt erről a témáról. Társadalmilag fontos mély kérdések ezek, amelyről hol félősebben, hol bátrabban beszélgettek a résztvevők. Hogy vezetőként vagy munkáltatóként tudunk-e jól együttműködni, elfogadjuk-e, hogy vannak kollégáink, akik más vallással, más szokásokkal vagy éppen más étkezési móddal élnek... ezeken a kérdéseken múlik, hogy valódi sokszínű és eredményes szervezetet építünk-e. Egy kérdés Neked: Te valóban felvállalod a más kultúrkörből, más vallással, más világrészből érkező jelölteket?

8. Zvezdovics Anita - Employer Branding látványkonyha

Anitával és Ádámmal 'munkáltatóimárkázni' nagyon vidám élmény. :-) Már gondolom Te is tudod, hogy akár tudsz róla, akár nem, munkáltatói márkád VAN. Hogy ez milyen? Ettől függ majd, hogy izzasztó munkával tudsz-e átlag alatti munkavállalókat vonzani és megtartani vagy széles mosollyal fogadni a maguktól érkező jó jelölteket... Amit kiragadnék: Honnan tudjuk, hogy egy szervezetben dolgozók, hogy érzik magukat valójában? Megoldási lehetőségeket a szerkesztőségben fogadunk. :-)

9. Fodor Anna - Tehetség és technológia

Anna a GTCI-ről mesélt (Global Talent Competetiveness Index), ami egy 2013 óta létező benchmark riport, amely 118 országot mér fel abból szempontból, hogy a tehetségek elérésre, fejlesztésére, megtartására vonatkozóan milyen jellemzőkkel bír. Itt egy jó kis infografika a 2017-es adatokból. Anna innen a méltán népszerű generációs különbségek témakörére evezett tovább, amelyben nem merültünk túl mélyre. Így a témában kutató jómadár, aki jelen sorok szerzője is, nem kukacoskodott. :-)

A záró gondolat mi más lehetne, mint egy teendő a ToDo listára. Hiszen ha nem ismered a közönséged, miként fogod elérni, megszólítani, megtartani? Tehát generációs témában (is) tanulásra fel!

10. Paroczay Balázs- a big boss, a sourcing keresztapa

Balázs az, aki hihetetlen lelkesedésével és energiájával ezt a rendezvényt évek óta tartalommal és nagy nevetésekkel tölti meg. Az idén a HRFeed első videójával zárta a programot. Amely a maga 29 percével méltó befejezése a cikknek is. Aki tudott dönteni, hogy melyik gondolatot emelje ki a filmből, az máris túltett rajtam. :-) Szóval szerintem inkább nézzétek meg az egész videót ITT.

Köszönjük Bill Boomannek, hogy megálmodta ezt a műfajt és Szabó Zsuzsannának, hogy szerényen, mindig mosolyogva irányítja ezt a világot a háttérből.

Mi jövőre is jövünk! ;-)

Nagy Andrea

a Parrish & Crawler International szakmai igazgatója,
a JAM főszerkesztője