Új év, új stratégia

JAM h, 01/10/2011 - 22:25

Új év, új stratégia

- Biztosan új? Biztos, hogy stratégia?

 

Ma felhívtak egy konferenciával kapcsolatban és nagyon izgalmas, gondolatébresztő kérdéseket tettek fel. Hogyan készül a HR stratégia?

Mi a HR stratégia szerepe? Kell tanítani a stratégia alkotásra a HR-eseket? Tudják miként kell összekapcsolni az üzleti célokat a HR stratégiával?

Mondhatnánk, hogy unalmas téma és unalmas kérdések, főleg így az év elején, amikor minden portál kötelező házi feladatként ontja a cikkeket e tárgyban, azzal a bizonyos százalékban téves meggyőződéssel, hogy a stratégia alkotás minden vállalatnál naptári évhez kapcsolódik. Ugyanakkor a téma mégis fájdalmasan aktuális. Ez csupán az én véleményem, nem reprezentatív felmérés vagy angol tudósok nemzetközi kutatásának eredménye. Egyszerűen csak én gondolom, hogy a stratégia alkotására tanítani kell a HR-esek egy részét, hogy nem minden szervezetben egyértelmű az üzleti célok és a HR stratégia összekapcsolása. (Ennek okai igen sokfélék, de ez önmagában is megtöltené a mai "karakterlimitemet", így ezt a témát most nem érintem.)

Sokszor olvasni arról a problémakörről, hogy "miként legyen a HR stratégiai partner". Ez a megközelítés számomra mindig meglepő. Olyasmi, mint a "tanuljon meg japánul két hét alatt" kurzus. Mind a japán nyelvtudás, mind a stratégiai partnerség egy hosszú folyamat eredménye. Felelős szakember nem keltheti azt a benyomást, hogy elegendő egy cikk vagy blogbejegyzés elolvasása, vagy ha napi 5 percet a célra koncentrálunk. Magát a folyamatot nem lehet megúszni. A szervezet felépítése, a képzési rendszer és kiválasztási politika aprólékos ismerete nem elég. Tudnunk kell elszakadni a saját szakterületünk érdekeitől, ha a szervezet érdekei úgy kívánják. Ismernünk kell az üzletet, a piacot, a konkurenciát, a szolgáltatásunkat vagy termékünket.

Ha valaki arról panaszkodik, hogy "nem veszi komolyan a felső vezetés", mindig a japán nyelvtudásra gondolok. Mindez nem lehet önmagában cél, csak a kemény szakmai munka eredménye. (Annak hangsúlyozásával, hogy sajnos találkoztunk már olyannal, akinek az unokatestvére olyan helyen dolgozott ahol még ez sem hozta meg a kívánt eredményt.)

Üdvözlettel,
Jammy.

ui.: Még egy kis olvasnivaló: HR startegies & solutions, Strategies - 17 articles