Visszaszámlálás

JAM h, 11/28/2011 - 18:14


Visszaszámlálás

avagy minek kell még beleférnie az évbe?


Közeledik 2011 vége, mindössze 24 munkanap választ el Bennünket a szilveszteri pezsgő pukkanásától. Ezért itt van az ideje a számvetésnek.

Az aktuális év eredményeinek összegzésével, a következő évre átívelő feladatok listázásával és az idén lezárandó tételek áttekintésével érdemes nekilátni ennek az utolsó hónapnak legyünk akár vezetők, akár HR-esek, akár munkavállalók.

3*5 avagy mivel telnek a HR-es napjai, min töri a fejét a vezető és mivel foglalkozik a munkavállaló ebben az időszakban?

Íme az a 15 pont, amely szerintünk különösen fontos!

 

Mi történik még idén a HR-esek háza táján?

1.Toborzás-kiválasztás: A HR-es biztosan áttekinti a nyitott pozíciókat és priorizál. Ugyanis az a jelölt, aki nem kapja meg az ajánlatot a napokban, nagy valószínűséggel nem kezdi az évet a vállalatnál, tekintettel az átlagos felmondási időre. Így érdemes meggondolni, ki az, akit január 2-án, az újév első munkanapjánmár a csapatunkban akarunk tudni. Emellett persze az is fontos, melyek azok a keresések, amelyeket magunkkal viszünk 2012-re. Ne hagyjuk, hogy az ünnepek közeledtével ezek kicsússzanak a kezünkből és januárban előről kelljen kezdeni őket.

2.Képzés-fejlesztés: HR-esünk zárja az őszi „félév” képzéseit és bár az eredményeket év közben is folyamatosan szemmel tartja, de most a naptári év zárásakor a kitűzött célokhoz mérve is áttekinti azokat. Fontos tudnunk hová jutottunk el és mi áll még előttünk. A tavaszi félév részleteit ennek alapján lehet tervezni, jó esetben már csak finomhangolni.

3.Kompenzáció: Az aktuális év összegzése mellett, itt a HR-es vigyázó szemei már a következő évet kutatják. Elengedhetetlen az új jogszabályok, rendeletek ismerete, a szakmai tapasztalatcsere és a vállalat belső igényei alapján a következő év tervezése. Bár a több éves tervek világában a tervezést általában nem most kezdik, de a dinamikusan változó körülményekhez néha csak néhány hetük van alkalmazkodni.

4.Munkaügyi, munkajogi feladatok: Amikor ezeket a szavakat írjuk, a mi szemünk előtt is két betű villog kitartóan: MT azaz a sokat emlegetett és mostanában sokszor változó Munka Törvénykönyve. Nem is kérdés, hogy amellett, hogy a HR-es meghatározza az év utolsó hónapjának menetrendjét, a bérek utalásától, a beléptetéseken át, az adatszolgáltatásokig, már a jövő évi változások gyakorlatba ültetésén dolgozik.

5.Számok, eredmények, tervek: Azzal kezdtük cikkünket, hogy itt a számvetés ideje. Bár a HR néhány területe nehezen számszerűsíthető, mi mégis a mérhető és kontrollálható eredményekben hiszünk. Mutatószámainkat tehát az év végén se hanyagoljuk el. A 2011-es eredményeket így transzparens módon és objektíven mutathatjuk meg. Sokszor beszélünk róla, hogy a HR számára is hangsúlyos, hogy látható legyen mind a vezetés, mind a szervezet számára. Mindenkit arra biztatunk, hogy erre év közben is figyeljen, de így az év végén biztosan itt az ideje, hogy a lényeges pontokat kiemelve, a szervezet nyelvére fordítva – semmiképpen sem HR-es szakzsargonban – összegezzük az évet és ültessük el a következő év céljainak gondolatait.

 

Mire gondol a vezető advent idején?

1.Teljesítmény: Nem is kérdés, hogy a vezetők számára a versenyszférában kiemelten fontos a teljesítmény. A naptári év zárásakor minden vezető átgondolja az évet és ellenőrzi a mennyiségi és minőségi mutatókat, amelyekért csapatával közösen egész évben dolgozott, és amelyről csak néha-néha vette le a szemét néhány percre. Éppen ezért érdemes ilyenkor kissé eltávolodni és „messzebbről” tekinteni az eredményekre. Figyelembe venni a vállalat, az iparág és a piac összefüggéseit is.

2.Csapat: Legyen szó akár termelő, akár szolgáltató vállalatról, az emberek, a csapat tagjai a legfontosabbak képletünkben. Egy felelős vezető biztosan nem felejtkezik el róla, hogy az egyéni teljesítményekről, eredményekről és fejlesztendő pontokról visszajelzést adjon.

Az egyéni teljesítmények mellett a csapat egészére is kell néhány beható pillantást vetni. Rendben van a felépítés? Megfelelő a hierarchia? Működőképesek a folyamatok és a megfelelő emberek ülnek a megfelelő pozíciókban? Ezen is merengjünk el.

3.Vállalat: Akár szembenézünk vele, akár nem, vezetőként sokszor nehéz feladat a vállalat egészére figyelve végezni munkánkat, ahelyett, hogy csak saját területünkre koncentrálnánk. Ne felejtsünk el ezt a látásmódot beépíteni az év értékelésébe és a következő év tervezésébe is.

4.Piac: Ahogy már korábban említettük, érdemes ilyenkor tudatosan is kitekinteni, „körbenézni” a piacon és a versenytársak háza táján. Megvizsgálni az aktuális év eseményeit, saját reakcióinkat és azok eredményét és a következő év várható változásait.

5.Tervezés: Az idén lezárandó feladatok és az aktuális évek eredményei fényében a következő év céljait is tekintsük át. Azt is részletesen nézzük meg, hogy a céljaink megvalósításához milyen erőforrásokra van szükség, legyenek ezek akár eszközök, akár tudás.

 

Mire figyel egy munkavállaló a gyertyagyújtások között?

1.Feladatok: Mi vár még ránk idén? Mit kell befejeznünk? Hány szabadnapunk maradt még és ezeket mikorra ütemeztük? Kell-e ügyeletet tartanunk? Ezeket a pontokat biztosan idejében át kell gondolnunk.

2.Eredmények: Erre sokszor csak legyintünk, mondván a mi munkánk egy folyamat részét öleli csak fel vagy ismétlődő feladatot jelent. De bárhogy is legyen, mindenképpen mérhető és értékelhető, hogy mit végeztünk idén. Jó esetben a vezetőnk az év elején elmondta elvárásait és tisztában vagyunk a kitűzött célokkal, így ehhez mérjük magunkat.

3.Visszajelzések: Érdemes így az év végéhez közeledve visszajelzést kérni a munkánkról. Mit gondol a vezetőnk, mit gondolnak külső vagy belső ügyfeleink, kollégáink? Hogy miért gondoljuk, hogy ez fontos? Mert a teljes képhez nem elegendő egyetlen szemszög, a sajátunk.

4.Vállalati célok, feladatok. Változások? Mi vár ránk a jövő évben? Melyek lesznek a legfontosabb feladataink? Az újévi lencse után mivel kezdjük majd az évet? Mire van szükségünk ahhoz, hogy ezekben a feladatokban sikeresek legyünk? Ezek kulcskérdések a jövőnkre nézve.

5.Személyes célok-tervek: Az évet zárva érdemes azt is átgondolni, hogy személyes céljaink, karrier terveink megvalósításában hogy állunk. Mi a helyzet a következő évvel? Miben szeretnénk fejlődni? Mit szeretnénk tanulni? Milyen pozícióban látjuk magunkat 2012. decemberében?

A fentiek mellett bizonyára több tucat izgalmas és fontos kérdéskört érdemes még átgondolni! Mindenkit arra bíztatunk, hogy bátran gondolja tovább pontjainkat!

Jó számvetést, összegzést és tervezést kívánva,

Jammy